El director del IIAMA va participar en la taula redona “Canvi Climàtic, Alimentació i Salut” organitzada per la Càtedra de “Economia de la Salut i Gestió Sanitària” de la UPV, al costat d'Edward Rubin i Víctor Domingo González

“L’adaptació al canvi climàtic ha de ser econòmicament eficient, socialment acceptable i mediambientalment sostenible, per la qual cosa és necessari augmentar la inversió en I+D+i per a dissenyar estratègies i solucions innovadores”.

D’aquesta manera es va expressar el director del  IIAMA-UPV (Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València) i de la Càtedra de Canvi Climàtic, Manuel Pulido Velázquez, durant la taula redona “Canvi Climàtic, Alimentació i Salut” organitzada per la Càtedra d´ “Economia de la Salut i Gestió Sanitària”.

En el fòrum de debat, celebrat el passat 19 de febrer a la Facultat d’Administració i Direcció d’Empreses de la UPV, , també van participar l’investigador i premi Nobel de la Pau de 2007 (com a autor líder de l’IPCC), prof. Edward Rubin (Carnegie Mellon, EEUU), i el director del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS)Víctor Domingo González.

Les decisions que s’adopten han de tindre en compte la millor informació climàtica disponible, amb la finalitat de minimitzar riscos i costos i aprofitar oportunitats”

Durant la seua intervenció, Manuel Pulido, va ressaltar que la resposta al canvi climàtic requereix implementar de manera urgent mesures efectives de mitigació, reduint les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

 

De izquierda a derecha Víctor Domingo, Edward Rubin, Manuel Pulido y David Vivas

D’esquerra a dreta Víctor Domingo, Edward Rubin, Manuel Pulido i David Vivas

“És fonamental que les decisions s’adopten tenint en compte la millor informació climàtica disponible, amb la finalitat de minimitzar riscos i costos i aprofitar oportunitats”, va asseverar el director del IIAMA.

En aquest sentit, Manuel Pulido va recordar que la zona del Mediterrani serà una de les gran damnificades per l’impacte del canvi global, que comportarà “una reducció important en la disponibilitat de recursos i un augment de fenòmens extrems, avingudes i sequeres, amb problemes creixents d’escassetat i conflictes pel recurs, contaminació de les masses d’aigua i deterioració ambiental”.

És necessari augmentar la inversió d’I+D+i per a dissenyar estratègies innovadores i eficients, que ajuden a mitigar les perilloses conseqüències del canvi global

Per aquest motiu, va advocar per augmentar la inversió d’I+D+i amb la finalitat de dissenyar estratègies innovadores i eficients, ja que creu que un dels majors desafiaments del nostre temps és evitar i mitigar les perilloses conseqüències del canvi global.

 

La mesa redonda suscitó el interés de la comunidad universitaria de la UP

La taula redona va suscitar l’interés de la comunitat universitària de la UPV

“Hem d’articular eines i models que ens permeten anticipar-nos als impactes i donen suport a la presa de decisions, tant en temps real, com en la planificació i gestió a més llarg termini. Un bon exemple és l’enfocament integrat “bottom–up meets top–down” que hem desenvolupat en el meu grup d’investigació, i que combina economia i enginyeria de recursos hídrics en la selecció de mesures d’adaptació a escala de conca, tenint en compte factors com l’eficiència econòmica, acceptació social, sostenibilitat ambiental i robustesa de la mesura”, va explicar el Dr. Polit Velázquez.

La Càtedra de Canvi Climàtic busca promoure activitats de formació, divulgació i conscienciació dirigides a la comunitat universitària en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic

 

La Càtedra de Canvi Climàtic

La Càtedra de Canvi Climàtic –adscrita al IIAMA-UPV i patrocinada per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtic i Transició Ecològica-naix al novembre de 2016 amb la finalitat de promoure activitats de formació, divulgació i conscienciació dirigides a la comunitat universitària en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Aquest espai de coneixement pretén donar resposta als reptes tècnics, educatius i professionals amb l’objectiu de millorar la conservació i protecció dels recursos naturals, i al seu torn, comprendre la incidència que té el canvi climàtic en el desenvolupament sostenible de la Comunitat Valenciana.

Per això, durant aquest període de temps la Càtedra de Canvi Climàtic s’ha caracteritzat per organitzar jornades d’investigació universitària, cicles de conferències, cursos de formació, beques i pràctiques per a treballs de recerca sobre canvi climàtic, i premis a les millors tesis doctorals o beques de formació.